Anne Vegter

Anne Vegter (1958) is dichter, prozaïst, toneel- en kinderboekenschrijver. In 1989 debuteerde zij met een kinderboek 'De dame en de neushoorn'. De titel werd ogenblikkelijk gelauwerd met de Libris Woutertje Pieterseprijs 1990. Kort daarop volgde het door Geerten Ten Bosch rijk geïllustreerde 'Verse bekken!' Beide boeken vielen op door de vrijheid in idee en idioom. De titels werden in eerste instantie binnengehaald als een affront tegen het 'opvoedende' kinderboek. De nominatie voor de AKOliteratuurprijs met het kinderboek 'Verse Bekken!' was een evident statement: ook kinderliteratuur mocht zich <heel even> Literatuur noemen.

Anne Vegter zette haar toon en ontwikkelde een eigen taaluniversum waarin genre, stijl en traditie immer de maat genomen werd. Anne Vegter woont en werkt in Rotterdam. Naast een praktijk als docente dramaschrijven en poëzie, performer en scriptbegeleider ontwikkelt zij vrije initiatieven in het culturele veld. Van haar hand verschenen in 1994 de verhalenbundels' Ongekuiste versies' en in 1999 Harries hoofdingang en de dichtbundels 'het Veerde' in 1992 en in 2002 'Aandelen en obligaties'. Zij ontving voor haar bijdragen aan 'Struisvogels op de Coolsingel', een theatrale getuigenis van het bombardement op Rotterdam in 2005 de Taalunie Toneelschrijfprijs. Voor haar gehele oeuvre ontving zij in 2004 de Anna Blaman Prijs. Uit het rapport van de laatste in 2004: 'Ze is een schrijver die een moment oppakt, het als een vreemd voorwerp in haar hand houdt, het van alle kanten bekijkt, zich omstandig verbaast en die vervolgens een poging doet een zo groot mogelijk deel van deze veelzijdige werkelijkheid in woorden samen te vatten.'

In 2006 verscheen een bundel sprookjes ‘Sprookjes van de planeet aarde’, die over de hele linie zeer lovend werd onthaald. “De wereld van Bosch of Dali, lijkt het wel, opnieuw verzonnen en herverteld in een frisse eigentijdse sprookjestaal”, schrijft ‘De Morgen’. En ‘De Groene Amsterdammer’ prijst haar originaliteit en spreekt over “(...) modernistisch spel met de Grimm- sprookjes zonder afbreuk te doen aan hun oerkracht en herkenbare thematiek." Eind 2007 verscheen haar derde bundel gedichten 'Spamfighter', genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2008 en bekroond met de VSB Publieksprijs. Uit het juryrapport van de VSB poëzieprijs: '(...)Een superieure nevenschikking van het alledaagse en het sublieme in de vorm van het gedicht als performance. Op elke pagina zie je de poëzie ontstaan.' Haar gedicht 'All inclusive' werd bekroond met de Gedichtendagprijs voor een van de drie beste gedichten van 2007. De jury noemde haar gedicht een pleidooi voor het leven zelf.

In 2009 verscheen haar theatertekst 'Om te beginnen een vrouw,' in boekvorm. Momenteel werkt zij onder andere aan nieuwe poëzie die zij voorziet van eigen tekeningen.